Woning en interieur fotografie

Tegenwoordig kan iedereen foto’s maken. Tenminste, dat is de trend. Zeker met de huidige smartpones welke de beschikking hebben over kwalitatief hoogwaardige camera’s. Deze kwaliteit is ruim voldoende om foto’s te kunnen maken voor het gebruik op internet.

Voor het gebruik van foto’s op media als folders, muurposters en aanplakbiljetten zullen we mogelijk nog even moeten wacht. Dit artikel is mijn eigen samenvatting van zaken welke ik heb ontdekt waar ik op moet letten bij het fotograferen van woningen, vakantiehuizen en hun interieurs.

Apparatuur

Het gebruik van de juiste apparatuur is om te beginnen van groot belang. Zoals ik al zei maken steeds meer mensen gebruik van Smartphones. Echter hebben deze hun beperkingen als het gaat om het gebruik van beeldhoeken en scherptediepte.

Zelf gebruik ik daarom een Nikon D7100 spiegelreflexcamera in combinatie met een groothoekobjectief van 11-18 mm. Daarnaast gebruik ik een 50mm vaste brandpunt objectief en soms voor de afwisseling een zoomobjectief.

Bij het gebruik van het groothoekobjectief moet je wel in de gaten houden dat je sneller vertekeningen in het beeld kunt krijgen. Dit is natuurlijk zeer onwenselijk.

Verschillende standpunten

Wees creatief bij het fotograferen van woningen, maak bijvoorbeeld gebruik van de verschillende hoogtes. Een wideshot maak je bijvoorbeeld het beste vanuit een hoek van de kamer en laag bij de grond. Hierbij moet je goed gebruik maken van de lijnen in je beeld.

Naast de verschillende standpunten, kan je makkelijk meer variatie krijgen in de je beeld door het focuspunt niet alleen in het centrum te houden. Leg hem ook eens op links en op rechts neer en kijk eens wat dit doet.

Voorbereidingen voor woning fotografie

Voordat je daadwerkelijk bezig gaat met fotograferen moet er nog een hoop gebeuren.

Licht

Architectuur en interieur fotografie
Architectuur en interieur fotografie
Om het karakter van de woning goed vast te leggen moet je zorgen dat het licht en dus het weer goed in overeenstemming is. Wil je een woning een frisse open sfeer geven, dan heb je zonnig weer nodig en het liefst een heldere lucht. Wil je een wat duister karakter aan een woning geven, dan heb je meer aan mistig en bewolkt weer.

Voor het fotograferen van zowel het exterieur als het interieur van een woning is het belangrijk dat je alle lampen aan zet. Verder doe je er goed aan zoveel mogelijk gordijnen en luxaflexen open te zetten, tenzij je een lelijke muur er achter hebt natuurlijk. Dit geeft niet alleen extra sfeer aan een woning, maar door het extra licht krijgt je foto al snel een frisser en opener gevoel.

Voor interieurs geld dat je naast het goed gebruiken van je licht er voor kiezen om de foto iets te overbelichten. Hierdoor zorg je ervoor dat de ruimtes in de woning iets lichter lijken dan dat ze soms in werkelijkheid zijn. Wel moet je er rekening mee houden dat je een onderbelichte foto in de computer makkelijker kunt “overbelichten” bij het nabewerken, dan een overbelichte foto onderbelichten.

Als je wilt kun je ook gebruik maken van flitsers bij het fotograferen van woningen, houd er dan wel rekening mee dat je mogelijk harde slagschaduw krijgt. Dit geeft een onnatuurlijk effect en moet je wel zien te voorkomen.

Beste licht

Het beste moment om woningen te fotograferen is twee uur nadat de zon is omgekomen en twee uur voordat deze onder gaat. Op deze momenten is het licht het zachst, en heb je een mooie schaduw. Als je tussen 11:00 en 13:00 gaat fotograferen zie vaak nog maar weinig schaduwen in je foto’s.

Reflecterende oppervlakten en ramen

Als je gebruik gaat maken van flitsers en/of lampen. Houd dan goed rekening met de reflecties van het licht en de flitsers. Wil je ruimtes met spiegels in je beeld, kies er dan voor om deze zonder extra lampen en/of flitsers te fotograferen.

Details van de woning

Architectuur en interieur fotografie
Architectuur en interieur fotografie
Elke woning heeft zo zijn eigen opvallende kenwerken, eigenschappen en details. Naast de overzichtsfoto’s van de woning, is het erg leuk en misschien wel belangrijk om deze details ook vast te leggen. Zoals ik bij de apparatuur al aan gaf, gebruik ik daar meestal het 50mm objectief of een zoom objectief voor.

Scheve huizen

Als je woningen buiten gaat fotograferen moet je er goed op letten dat je de camera goed opstelt. Als je niet waakzaam bent, dan loop je het risico dat je woningen voorover of achterover hellen. Je zult dus vaak wat verder van de woning af moeten gaan staan om de woning volledig in beeld te krijgen. De camera moet in elk geval volledig horizontaal opgesteld staan.

Met Adobe Photoshop of Lightroom kan je overigens wel kleine correcties uitvoeren. Grote correcties leveren echter altijd andere nadelige effecten op in je foto.

Tips om niet te doen:

Fotografeer niet alleen meubilair welke aanwezig is in een woning. Deze blijft bij verkoop meestal niet in de woning achter. Bij vakantiewoningen kan het zijn dat meubilair verwisseld wordt, daarom kan je hier beter niet het accent op leggen.

Tips om wel te doen:

Als je een tuin mooi wilt fotograferen, denk er dan eens over om een stuk van een plant mee te fotograferen. Hierdoor krijgt de kijker het gevoel dat hij vanaf “buiten” de tuin in kijkt.

Check regelmatig even op je scherm om opvallende dingen te zien. Soms zie je in werkelijkheid dingen over het hoofd welke je op je camera wel direct terug ziet.