Wat betekent fotograferen eigenlijk?

Soms merk ik dat mensen het idee hebben dat je met een dure camera betere foto’s kunt maken dan met een goedkopere. Nu leek het mij dat de gemiddelde smartphone intussen toch wel het tegendeel bewees, maar nog niet iedereen is overtuigd.

Laten we daarom Fotograferen eens nader bekijken, want wat betekent het eigenlijk?

  • Foto betekent licht.
  • Graferen betekent schrijven.

Eigenlijk is Fotograferen dus niets meer of minder dan : “schrijven met licht”.

De vergelijking met schrijven wordt vaker gemaakt. Op de basisschool leer je hoe je moet schrijven met een pen en je leert te tekenen met een potlood. Maar het is niet zo dat je met een dure pen of potlood een beter of sneller leert.

Voor een mooi handschrift of een goede tekening is vaardigheid nodig. Steeds weer opnieuw stem je je motoriek af om het idee welke in je hoofd zit, verfijnd op papier te krijgen. Sommige mensen zijn geboren met talent, zonder veel oefening hebben ze van kinds af aan een mooi handschrift of kunnen ze de mooiste tekeningen maken.

Fotograferen is vaardigheid

Met fotograferen geld eigenlijk hetzelfde, het gaat er om dat je leert kijken. Hoe valt het licht op je object, wat doet reflectie, hoe bouw je een compositie, en hoe vang je een gevoel of emotie in dat ene moment.

Iedereen kan fotograferen

Sommige mensen hebben talent voor fotograferen en hebben eigenlijk geen cursus nodig. Tenminste niet qua manier van kijken. Alleen bied technische kennis van je apparatuur meer mogelijkheden. Zie het als een set potloden, als je de eigenschappen van je potloden goed kent, kan je deze op meer manieren gebruiken. Voor de meeste mensen die gaan fotograferen geld dan ook dat ze met een goede cursus fotograferen al snel een mooi resultaat kunnen halen.

Dure camera om te fotograferen

Met een dure camera maak je dus niet betere foto’s. Wel is het zo dat een duurdere camera betere of geavanceerde technieken bevat en dus ander mogelijkheden bied. Het is dan aan de fotograaf om deze techniek zo goed mogelijk te gebruiken. Als je een dure camera koopt om daarna alleen op “automatisch” te fotograferen, maak je weinig gebruik van de technische mogelijkheden van de camera. Je foto’s worden daar dan ook niet veel beter van en dan is het dus weggegooid geld. In dat geval is fotograferen dan ook duur. Maar zelfs met een Smartphone kan je nog mooie foto’s maken.

Naast de nodige kennis en vaardigheden welke je op school opdeed om te leren schrijven en tekenen, ontdek je later in je leven een specifieke voorkeur voor een type pen of potlood. Een vulpen of balpen hebben andere eigenschappen, net als wax of potloden. Het gereedschap waar je voorkeur naar uitgaat om te fotograferen zal je mogelijk dan ook nog moeten ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.