Wat je als beginnend model moet weten

Wat je als beginnend model moet weten:

Als je graag eens model wilt staan, of misschien er zelfs geld mee wilt verdienen, dan is het slim om een paar zaken van te voren te weten.

Check de fotograaf:
Op internet zijn er veel plekken waar modellen en fotografen elkaar kunnen vinden voor een fotoshoot. In deze groepen zitten naast professionele fotografen vaak ook amateurs en helaas soms ook profiteurs. Het is dus belangrijk om goed te weten met wie je zaken doet en je keuze daar op af te stemmen.

Voordat je als model afspreekt met een fotograaf moet je dus zorgen dat je wat informatie in wint. Vertrouw dus niet alleen maar mooie praatjes, maar kijk eens of de fotograaf een website heeft. Kan je bijvoorbeeld ook een adres en telefoonnummer van de fotograaf vinden? En als het een professionele fotograaf is, staat deze dan ook ingeschreven bij de kamer van koophandel?

Vraag ook eens aan andere modellen of zij de fotograaf kennen en wat hun ervaring is. Dit alles zorgt er voor dat je een goede inschatting kan maken als het gaat om de betrouwbaarheid van de fotograaf.

Afspraken voor de fotoshoot:
Maak voor de fotoshoot duidelijke afspraken met elkaar. Denk hierbij niet alleen aan de vergoeding die je krijgt, of dat de shoot op TFP basis gebeurt. Denk bij het maken van afspraken ook aan aspecten als:

het aantal foto’s
zijn de foto’s bewerkt of niet
wat jij met de foto’s
waar gebruikt de fotograaf de foto’s voor
wat is het thema of concept van de fotoshoot
soort poses

TFP-contract tekenen:
Het slimste is om de afspraken die je maakt vast te leggen in een TFP-contract of een samenwerkingsovereenkomst. Hierin kan je al dit soort afspraken vastleggen, dat voorkomt vaak veel problemen achteraf.

Snel model worden
Ja, je kan snel model worden. Maar of je er ook geld mee kunt verdienen is een tweede. Als een fotograaf je al snel belooft dat je een carrière tegemoet kunt als model, stel hier dan vraagtekens bij. Er zijn maar heel weinig modellen die daadwerkelijk een volledig inkomen verdienen met modellenwerk. Allen hebben daar hard voor gewerkt en veel tijd in gestoken. Vertrouw fotografen die je een snelle carrière beloven dan ook niet op hun blauwe ogen.

Scouts, fotografen en foto’s
Als een fotograaf aangeeft dat hij scout is voor een bureau, check dat dan even. Het is een kleine moeite, maar zorgt er voor dat je geen problemen krijgt. Natuurlijk kan het zijn dat je gedraagt wordt om wat foto’s op te sturen. Zorg dat dit gewone normale foto’s zijn, maar stuur nooit naaktfoto’s op. Een modellen of castingbureau heeft deze namelijk helemaal niet nodig. Dus ergens klopt er dan iets niet in het verzoek.

Iemand meenemen:
Als je nog weinig ervaring hebt, en als je minderjarig bent, neem dan iemand mee. Als een fotograaf hier moeite mee heeft, vraag jezelf dan af waarom. Het is de bedoeling dat je jezelf veilig voelt tijdens een fotoshoot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.