Antiek en kunst in de fotografie

Antiek en kunst is nog steeds niet uitgestorven en ik betwijfel of dat ooit zal gebeuren. Wel is merkbaar dat met financiële crisis dit een sector is geworden waar veel op bezuinigd is.

De antiquair en de kunstenaars moeten hierdoor goed omgaan met hun beschikbare middelen en tijd, iets wat gelukkig resulteert in een steeds hogere kwaliteit. Maar de keerzijde is dat de kwaliteit niet altijd evenredig uitbetaald wordt.

Antiek en kunst in de fotografie

Antieke foto’s, camera’s en andere apparatuur verschillen heel erg van waarde. Waar een tijd lang de analoge camera’s erg duur waren, zelfs tweedehands, kan je nu voor weinig een analoge camera kopen op marktplaats.

Dit betekend niet dat de analoge camera’s niet meer goed zijn. Vaak worden ze compleet met meerdere objectieven afgeleverd tegen bedragen rond de 75 tot 100 euro. Dit terwijl ze in het verleden voor duizenden euro’s gekocht zijn. Antiek en kunst heeft dus enigszins invloed op de fotografie.

Mede door opkomst van digitale fotografie is de prijs van analoge films gestegen. De vraag hiernaar heeft een dalende lijn ingezet waardoor er een onbalans is ontstaan. Velen doen hun oude camera’s daardoor weg tegen lage prijzen. Echter met het goedkoper en makkelijker beschikbaar maken van analoge films, zien we dat de prijzen voor oude camera’s weer stabiliseert.

Vooral de antieke camera’s met midden of grootformaat films behouden hierbij hun waarde. Deze speciale camera’s verbinden antiek en kunst in de foto’s. Hun unieke eigenschappen en beperkte beschikbaarheid verhogen hun waarde.

Antiek en kunst aan de muur

Wat betreft antiek en kunst aan de muur is er wel een patstelling. Met de opkomst van digitale fotografie is een veel gehoord argument om foto’s niet te willen kopen, dat je ze zo makkelijk vermenigvuldigd. Een schilderij is tenslotte uniek, en een digitale foto kan je makkelijk en snel afdrukken op een diversiteit van materialen.

Dit betekend echter niet dat je antiek en kunst niet met elkaar kunt combineren. Zo zijn er verschillende oude afdruk technieken zoals de blauwdruk en de zoutdruk waarmee unieke afdrukken gemaakt kunnen worden. Hiermee maken we dan nog geen antiek, maar gebruiken we de ouderwetse ontwikkelmethoden om unieke exemplaren te maken. Elke blauwdruk of zoutdruk is met de hand voorbereid, bewerkt, belicht, nabewerkt en dus uniek gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.